Huurverhoging sociale huur blijft betaalbaar in 2025
Met de voorgenomen huurverhoging van 4,5 procent, daalt de huurquote voor veel huurders in de sociale huur omdat inkomens gemiddeld 5,2 procent zijn gestegen. De huurquote is het deel van het inkomen dat huurders kwijt zijn aan huur. Stijgt de huurquote, dan zijn mensen dus naar verhouding meer kwijt aan woonlasten. Budgetinstituut Nibud rekende voor 24 huishoudtypes door wat de gevolgen van de huurverhoging is voor hun huurquote.
Bij enkele huishoudtypes blijft de huurquote gelijk. Er zijn ook enkele huishoudtypes waarbij de huurquote licht stijgt. Met name gepensioneerden hebben hiermee te maken omdat de pensioenen minder hard stijgen dan de lonen. Daarnaast keek Nibud naar de betaalbaarheid van de huurverhoging in combinatie met alle andere te verwachten inkomsten en uitgaven. In de meeste gevallen verbetert de betaalbaarheid. De huur is na verhoging nog steeds betaalbaar en de ruimte die de meeste huishoudens overhouden is in 2025 hoger dan vorig jaar.
In sommige gevallen daalt de betaalbaarheid. Bijvoorbeeld voor eenoudergezinnen op bijstandsniveau en gepensioneerden. Hun inkomen stijgt minder hard door aanpassingen in het kindgebonden budget en de beperkte indexatie van pensioenen. Inmiddels is duidelijk geworden dat de pensioenen minder geïndexeerd worden dan werd gedacht tijdens het opstellen van het rapport. Voor deze huishoudens komt de huurverhoging dus harder aan dan bij anderen.