5-9-2023

Veel minder aflossingsvrije hypotheken met hoog risico

Het aantal hypotheekbezitters met een verhoogd risico op betalingsproblemen of een grote restschuld is de afgelopen jaren met 63 procent gedaald. Dat meldt de AFM. Die sterke afname is te danken aan de (verplichte) stappen die banken hebben gezet om hypotheekklanten te benaderen en aan de stijgende woningprijzen.

Toezichthouder AFM heeft hypotheekaanbieders in de afgelopen jaren aangespoord om een aanpak te ontwikkelen voor kwetsbare klanten met een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Dat zijn bijvoorbeeld huishoudens met een (deels) aflossingsvrije hypotheek bij wie de maandlasten stijgen door het einde van de hypotheekrenteaftrek, door inkomensdaling na pensionering of door stijging van hypotheekrentes. Bij (gedwongen) verkoop van de woning kan men te maken krijgen met een restschuld als de verkoopopbrengst lager is dan de uitstaande hypotheekschuld.
Hypotheekaanbieders hebben sinds 2019 in totaal 1,68 miljoen klanten met een (deels) aflossingsvrije hypotheek benaderd. Bij 370.000 klanten is getoetst of zij de aflossingsvrije hypotheek ook in de toekomst nog kunnen betalen. 744.000 klanten hebben actie ondernomen om hun financiële situatie te verbeteren. Het aantal klanten met een verhoogd risico is gedurende het traject met 63% gedaald. Deze daling is voor een belangrijk deel ook toe te rekenen aan de stijging van huizenprijzen. Daardoor is de mogelijke restschuld flink gedaald of zelfs verdwenen. 

 

  • Verspreid dit artikel:
  •  
  •  
Direct verzekeren    

Alpolis
Huis te Hoornkade 52
2282 JZ Rijswijk
Tel. 070-3954183
Fax 070-3907806
info@alpolis.nl

seh

Delta Lloyd Bancaire Lijfrente
Delta Lloyd Bancaire Lijfrente


Webdesign door Let's build IT