5-9-2023

Bijna 2 miljoen Nederlanders willen een andere woonsituatie

Een groot aantal Nederlanders met een huurhuis zou liever een koophuis hebben en omgekeerd geldt hetzelfde: een flinke groep eigenwoningbezitters zou liever gaan huren. Door de krapte op de woonmarkt kunnen beide groepen hun woonwensen niet laten uitkomen.

De Nederlandsche Bank (DNB) spreekt van een mismatch op de woningmarkt bij 1,8 huishoudens. Die mismatch zou volgens DNB alleen kunnen worden opgeheven als er meer huizen worden gebouwd om het woningaanbod te vergroten. Daarnaast adviseert de centrale bank het grote fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek voor kopen af te bouwen. Als koop- en huurwoningen fiscaal gelijker behandeld zouden worden, zou het voor ouderen ook aantrekkelijker worden om te gaan huren. Dan komen er ook weer meer koopwoningen beschikbaar voor de jonge huurders die nu graag zouden kopen.
Voor veel mensen is een koophuis financieel aantrekkelijker dan een huurhuis. Toch is er ook een duidelijke behoefte aan huurwoningen. Dat laatste geldt met name voor oudere woningbezitters. 

 

  • Verspreid dit artikel:
  •  
  •  
Direct verzekeren    

Alpolis
Huis te Hoornkade 52
2282 JZ Rijswijk
Tel. 070-3954183
Fax 070-3907806
info@alpolis.nl

seh

Delta Lloyd Bancaire Lijfrente
Delta Lloyd Bancaire Lijfrente


Webdesign door Let's build IT