5-5-2023

Lenen wordt lastiger door stijgende rente

Lenen wordt lastiger en duurder door rentestijgingen. Bovendien hanteren banken strengere normen voor leenbedragen. Daardoor neemt de vraag naar leningen af.

Die ontwikkeling past bij de pogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de inflatie te beperken. Europese banken zijn sinds 2011 - midden in de schuldencrisis - niet meer zo streng geweest als nu. Vooral voor leningen met hoge risico's vragen banken steeds hogere vergoedingen, blijkt uit ECB-onderzoek onder 158 banken.
Ook worden nu meer leenaanvragen afgewezen. Dit doen banken onder meer uit angst voor een recessie, een langere periode van economische krimp. Mogelijk zijn klanten dan minder goed in staat om hun lening terug te betalen.
De rentetarieven van banken zijn in de afgelopen maanden flink omhoog gegaan. Dat maakt consumptieve leningen en roodstand op de betaalrekening duurder. Dit komt mede door de renteverhogingen van de ECB. Zo staat de hypotheekrente nu op ruim 4 procent, tegenover ongeveer 1 procent bijna een jaar geleden. 

 

  • Verspreid dit artikel:
  •  
  •  
Direct verzekeren    

Alpolis
Huis te Hoornkade 52
2282 JZ Rijswijk
Tel. 070-3954183
Fax 070-3907806
info@alpolis.nl

seh

Delta Lloyd Bancaire Lijfrente
Delta Lloyd Bancaire Lijfrente


Webdesign door Let's build IT