21-4-2023

Steeds meer alternatieven voor ouderwets vakantiegeld

Het vakantiegeld, dat veel Nederlandse werknemers in deze periode ontvangen, maakt steeds vaker plaats voor een keuzebudget. Het extraatje van 8 procent van het jaarsalaris, kan dan ook op andere manieren uitgekeerd en besteed worden.

In nieuwe cao's is vaker sprake van zo'n individueel keuzebudget, waarmee medewerkers zelf kunnen bepalen wat ze ermee doen en wanneer het wordt uitbetaald. Volgens salarisverwerker Visma-Raet krijgt inmiddels nog maar de helft van de werknemers het vakantiegeld ouderwets uitgekeerd. 
In het keuzebudget zitten naast het vakantiegeld ook bovenwettelijke vakantiedagen en een bijdrage voor cursussen, een fiets van de zaak of een sportabonnement. Wie het budget aan zo'n cursus of de sportschool uitgeeft of er extra vakantiedagen mee koopt voordat er belasting over dat salaris betaald wordt, is vaak in netto-opbrengst voordeliger uit. Je kunt ook zelf regelen hoe je het keuzebudget laat uitbetalen: in één keer, maandelijks of af en toe een deel. 
Budgetinstituut Nibud ziet dat werknemers vakantiegeld vaak gebruiken om achterstallige rekeningen te betalen of schulden af te lossen. Ongeveer een op de vijf Nederlanders kiest daarvoor. Ook incasso-organisatie Flanderijn merkt dat vakantiegeld vaak voor schulden wordt aangewend.

  • Verspreid dit artikel:
  •  
  •  
Direct verzekeren    

Alpolis
Huis te Hoornkade 52
2282 JZ Rijswijk
Tel. 070-3954183
Fax 070-3907806
info@alpolis.nl

seh

Delta Lloyd Bancaire Lijfrente
Delta Lloyd Bancaire Lijfrente


Webdesign door Let's build IT