12-11-2021

Half miljoen zelfstandigen kregen corona-uitkering in 2020

Gemeenten hebben vorig jaar aan 501.000 mensen een Tozo-uitkering gegeven, aldus het CBS. Inmiddels is deze Tijdelijke overbruggingsmaatregel zelfstandige ondernemers (Tozo), die bedoeld is om zzp'ers tegemoet te komen bij terugvallende inkomsten door corona, afgeschaft.

De 501.000 ontvangers van coronasteun hadden samen ongeveer 330.000 bedrijven. De meeste van die bedrijven, ruim 16 procent, vielen onder de specialistische zakelijke diensten. Dat zijn bijvoorbeeld architectenbureaus, advocatenkantoren en belastingconsulenten. Die sector telt de op één na meeste zzp'ers in ons land.
In de horeca-, cultuur- en sportsector werd relatief veel Tozo-steun aangevraagd, net als in de overige dienstverlening. Daar vallen onder andere kappers en schoonheidsspecialisten onder. In de bedrijfstak met de meeste zelfstandigen, verhuur en overige zakelijke diensten, werden de minste uitkeringen aangevraagd. Volgens het CBS komt dat omdat die sector minder last heeft gehad van de coronamaatregelen.
Sinds 1 oktober is de Tozo-uitkering afgeschaft, net als de rest van de coronasteun. Zelfstandigen die nog steeds vrezen in de problemen te komen, kunnen beroep doen op de reguliere bijstand voor zelfstandigen: Bbz.

 

  • Verspreid dit artikel:
  •  
  •  
Direct verzekeren    

Alpolis
Huis te Hoornkade 52
2282 JZ Rijswijk
Tel. 070-3954183
Fax 070-3907806
info@alpolis.nl

seh

Delta Lloyd Bancaire Lijfrente
Delta Lloyd Bancaire Lijfrente


Webdesign door Let's build IT