Fietsendiefstal kost inmiddels 600 miljoen
Volgens de verzekeraars ligt er ook een belangrijke taak bij de consumenten met een (verzekerde) fiets: “Doordat een verzekeraar tot soms vijf jaar na aankoop de nieuwwaarde van een fiets vergoedt, worden consumenten te weinig gestimuleerd om de fiets bewuster vast te zetten en veiliger te stallen."
Inmiddels zijn er verzekeraars die zeggen dat het niet altijd meer mogelijk is om bepaalde fietsen te verzekeren. Met het oplopend aantal diefstallen en de stijgende waarde van de fietsen, vrezen verzekeraars dat de schadelast te kostbaar wordt. Sommige verzekeraars overwegen om een fietsverzekering meer als een auto- of bromfietsverzeklering te gaan inrichten, door bijvoorbeeld jaarpremies te gaan instellen.
Fietsdiefstal is volgens onderzoek de meest voorkomende vorm van vermogenscriminaliteit in Nederland. In sommige gevallen wordt zelfs geweld tegen fietseigenaars gebruikt om de fiets te stelen. Nu fietsen steeds duurder worden, doet ook het fenomeen bike jacking zijn intrede: dieven bedreigen de fietser met geweld om de fiets af te staan.